Knihy ke stažení, které nesmíte minout

Létání je nekonečný proces učení a získávání zkušeností. Některé ze znalostí je nutné vštípit pilotům předtím než vyrazí na svoje první lety. Jiné si pak musíme osvojovat po dlouhá léta. Vzhledem k množství a hloubce znalostí potřebných pro výkonnostní létání, není možné tyto schopnosti získat pouze praxí. Naštěstí pro nás bylo o létání a oborech s ním spojených napsáno mnoho knih, díky kterým můžeme zlepšovat svoje výkony. Analytická část létání tvoří jen zlomek pilotního umění. Velkou váhu také hraje pilotní cit a to co provádíme za letu tzv. "bez přemýšlení". Přesto jsou asi nejlepší piloti ti, kteří dokáží instinktivní a rozumovou část létání propojit.

Za doby Svazarmu vzniklo spoustu publikací, které neztrácejí na kvalitě ani dnes v době výkonných kluzáků. My, piloti paraglidingových křídel, takové oceníme o to více, protože výkon našich křídel je malý a informace v nich podávané jsou pro našemu létání bližší - byly totiž psány v době, kdy výkony kluzáků nebyly tak oslnivé jako dnes. Musíme si umět vybrat, které z pouček jsou pro naše "textilní" létání vhodné a které nikoliv.

Knihy ke stažení:

V této knize naleznete zajímavé pasáže o termice, taktice letu v bezoblačném počasí, základy meteorologie.


Pro PG piloty je obzvláště vhodná hlavně první část knihy. Ta se věnuje předpovědím konvekce, čtení aerologického výstupu apod. Další polovina je zaměřena na zvyšování výkonů pro sportovní létání. Autoři také hovoří o taktice a metodice tréninku. Přínos druhé části knihy asi nebude pro rekreační piloty příliš velký, ale i tak jde o zajímavé čtení.


Kniha popisující nejdůležitější meteorologické jevy, které bychom měli znát pro bezpečné létání

Odborně zpracovaná kniha, popisující základy meteorologie zaměřené na jejich použití pro létání.

Některé z výše uvedených publikací jsou dnes již těžko k sehnání. Občas se nějaký kus objeví v antikvariátu. Naštěstí jsou tyto informační poklady dostupné v elektronické verzi. Doufám, že se jejich autoři nebudou zlobit když je v elektronické formě zveřejním. 
Pro tvorbu PDF jsem použil materiály z webu www.vacc-cz.org. Zde také naleznete další z knih používaných k elementárnímu výcviku plachtařů. Velká část z nich se však věnuje technice pilotáže kluzáků a proto jsem je zde neuváděl.


Další knihy které by Vám neměly v knihovně chybět
které bychom neměli přehlédnout jsou publikace Petra Dvořáka a Eugena Lexmanna.
  • Termika aneb vyšší škola plachtění, Petr Dvořák
  • Paragliding manuál, Petr Dvořák
  • Meteorilógia pre sportovného pilota, Eugen Lexmann
Publikace P. Dvořáka jsou stále poměrně nové, proto máte-li o ně zájem zakupte si je a podpořte tak autora k další tvorbě. Nebudu zde proto uvádět odkazy na jejich stažení, i když je můžete objevit i na internetu.


4 comments:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
snazil jsem se nejde sehnat Termiku, aneb vyssi skolu plachteni a nikde nic. Respektive nabidek spousty, ale vesmes vsechno vyprodano. Znas nejaky obchod, kde to jeste maji?

diky, michal

Petr P řekl(a)...

Pro ty z Vás kteří nemohou sehnat knihu "Termika aneb vyšší škola plachtění". Mám informace od P. Dvořáka: Je připraveno nové vydání, které by mělo být každým okamžikem k dispozici. Kniha je značně
přepracována a doplněna. Za nějakou dobu by také kniha měla vyjít v digitální distribuci.

Unknown řekl(a)...

Četl jsem jako krátkou knížku a teď koukám na webu je to jako delší článek. No, na tom nezáleží. Je to sice trošku jiná meteorologie, ale osobně bych zařadil mezi povinnou četbu každého padáčkáře (a tím nemyslím povinnou ve smyslu jako ve škole, co nikdo nečte — krom toho že je to poučné je to i vtipně napsané). Prý je to staršího data, ale platí to čím dál víc a třeba to ještě někdo nečetl:

ŽENY, RODINA A LÉTÁNÍ, ANEB POUČENÍ Z KRIZOVÉHO VÝVOJE
http://www.proksik.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=150:eny-rodina-a-letani-aneb-poueni-z-krizoveho-vyvoje&catid=36:piloti-sobe&Itemid=54

Petr P řekl(a)...

Dost dobré čtení Roberte. Koukám že se umíš na cestách zabavit :D