LK8000 a Thermal hotspots

Na stránkách thermal.kk7.ch je k nalezení nádherná mapa termických hotspotů. Z těchto stránek je také možné stáhnout vyfiltrované místa s daty stoupavých proudů ve formátu letišť a nebo waypointů. Tato data lze použít například v LK8000 či XCSoar.


Jak na instalaci do LK8000?

Instalace je velmi jednoduchá.
  1. Ze stránek thermal.kk7.ch  stáhněte ze sekce Hotspot GPX   ve formátu CUP. Máte dvě možnosti, buď je stáhnete jako letiště a nebo jako waypointy. Prakticky na tom nazáleží LK funguje s oběma. Jde jen o to zda stoupání uvidíte jako Waypoint, či jako letiště. Já nemám v LK seznam letišť a proto jsem použil SEEYOU waypoint format as airfields. Snadno pak rozliším co jsou opravdové navigační waypointy a co jsou stoupání. Při stahování nezapoměňte nastavit BOUNDS na Whole WORLD a vybrat období pro které je mapa platná.
  2. Stažený soubor zkopírujte do LK8000/_Waypoints.
  3. Spousťe LK8000 a v setupu ma straně 1 nastavte stažený soubor jako zdroj waypointů.
  4. Restartujte LK8000.
  5. Leťte k nejbližšímu stoupání a doufejte že tam bude...

Postup instalace

Zobrazení nejčastějších míst se stoupáním v LK8000

Tipy a triky

  • Pro zpřesnění používejte vždy časově aktuální zdroj. Při stahování zdrojového souboru můžete zvolit období a čas. Pokud jedete někam létat, vždy si stáhněte časové aktuální mapu. Tedy, nelétejte v březnu s mapou generovanou pro údaje června atd.
  • Stáhnout můžete tři časové modifkace: +4  +7 a + 10 hodin po východu slunce. Nejlepší je asi použít mapu +7 hodin.
  • Pokud kliknutím v horním rohu LK8000 nastavíte navigaci na B > Th...  bude Vás LK vždy navigovat k nejbližšímu stoupáku v mapě. Navíc jej uvidíte zeleně, pokud k němu se současným klouzáním doletíte a červeně pokud nikoliv.

Thermal mapa a Google Earth

Zajímavou možností je zobrazení mapy stoupání přímo v Google Earth. Alespoň pro mě dobrý pomocník, při plánování letů a zkoumání míst, ve kterých se lidé nejčastěji zvedají po dlouhém přeskoku. Zobrazení map v GE je velmi snadné. Předpokladem je nainstalovaný Google Earth. Pak stačí jen kliknout na stránkách thermal.kk7.ch v menu 3D Google Earth a vrstvu si stáhnout.
Thermal mapa zobrazená jako vrstva g Goole Earth

Jedinečnost každého letu

Nezapomeňte, prakticky každý let je jedinečný a má svoje specifické podmínky. Na hotspoty se nelze  stoprocentně spoléhat. Přesto mohou být dobrým vodítkem, například na náročném přeskoku, pokud  opravdu nevíte kde přesně stoupání hledat. Spoléhejte hlavně na svoje zkušenosti a insktinkty.  

Pokud se chcete dále rozvíjet a létat originální tratě, nepoužívejte mapu k plánování přeletů - mapa je vytvořena z mnoha tracklogů. Budete točit v místech, kde točili tisícovkyjiných. Na druhou stranu, pokud si svoji trasu naplánujete právě přes tato místa, víte že je již několikrát proletěl někdo před Vámi a proletět se dají - můžete se tak cítit o něco bezpečněji.

Nezapomeňte!!!

Pokud poletíte podle mapy pro stoupání, můžete se také snadno dostat do závětrného rotoru nebo jiné nebezpečné situace! Používejte tedy ten nejlepší počítač - Váš mozek!

0 comments: