LK8000 a profily s nastavením

Co můžeme uložit?

V systému je nastavení děleno na tři základní části:

  1. Systémové nastavení - toto nastavení obsahuje veškeré informace týkající se systému LK8000 a přístroje, na němž běží. Uložením systémových informací získáme možnost načíst si naše nastavení GPS zařízení, map, zoomování, spodních lišt, tlačítek a dalších funkcí systému.
  2. Nastavení pilota - umožňuje uložit naše jméno, které se ukládá do tracklogu. Využití této funkce vidím hlavně v situacích, kdy bude přístroj pevně integrován do letadla a bude jej chtít používat více osob. Nově obsahuje i nastavení pro live tracking.
  3. Nastavení stroje - Uchovává informace o letadle, na kterém LK používáme. Tedy nastavený typ poláru a další specifické vlastnosti jako maximální rychlost atd. Toto je praktické, používáme-li jeden přístroj s LK ve více strojích (nebo na více typech paraglidingových křídel).

Jak uložím svoje nastavení?

Postup je, jak je u LK8000 zvykem, velmi jednoduchý.

  1. [Menu] > [Config] >  [Config 1/3] >  [LK8000 Setup]  
  2. Zde poté stačí vybrat, zda chcete uložit nastavení systému, pilota či letadla
  3. Proveďte buď výběr nového souboru, či vyberte existující, který se přepíše
  4. Potvrďte uložení

Jak načtu svoje uložené nastavení?

Jakmile nastavení uložíte, vytvoří se či přepíše do vybraného souboru. Automaticky se také aplikuje do profilu DEFAULT_PROFILE  a z tohoto souboru je plně automaticky načten při každém dalším spuštění systému.

Chcete-li načíst jiný soubor se svým nastavením, lze tak provést pouze při startu systému. V uvítací obrazovce klikněte na tlačítko [Profile]  a vyberte soubory s nastavením. Vybrané nastavení se načte do DEFAULT_PROFILE, se kterými bude systém dále pracovat za běhu.

Co bych měl ještě vědět?

  • Výběr či uložení profilu se vždy aplikuje zároveň do DEFAULT_PROFILE, který je aktivní za běhu systému. Provedete-li za běhu v setupu změny, které chcete mít ve svém profilu uložené, musíte provést opětovné uložení těchto změn do Vašeho profilu. (Změny tedy nejsou automaticky aplikovány do Vašeho souboru profilu, ale jsou do něj aplikovány uložením!)
  • V systému máme možnost změnit parametry v setupu, ale také přímo z menu (např. orientace mapy atd,...). Ze setupu je změna hodnot trvalá a je uložena i po vypnutí přístroje. Změna hodnoty z menu je však dočasného charakteru, a i kdybychom provedli uložení profilu, nastavení se po restartu vrátí k původním hodnotám, které byly v setupu. Jednoduše řečeno: Chcete-li mít něco nastaveno nastálo, nastavte to přes setup!

Přenositelnost souborů s nastavením

Jednotlivé soubory s nastavením jsou dle mých zkušeností přenositelné. Zatím jsem neměl problém s přenosem jak mezi zařízeními tak i verzemi LK8000. Systém si vždy s configem velmi dobře poradil.
Jedinou nevýhodou při přenosu do jiného zařízení je to, že si se systémovým nastavením neseme i nastavení komunikace a GPS. Pokud budete dávat svůj config kamarádovi, který má jiný přístroj, bude muset po načtení Vašeho profilu provést znovu nastavení GPS portů (setup sekce 8-DEVICE). Nezapomeňte si tedy tyto hodnoty poznamenat, ať po nich nemusíte znovu pátrat! Přesto jde o velmi rychlou a vhodnou formu jak někomu snadno nastavit LK8000 tak, jak to máte vy.

Je také dobré pamatovat na to, že se přenáší nastavení mapových souborů atd. Pokud tedy zařízení, do kterého config přenášíme, nebude mít požadované mapové soubory či waypointy, nebude se mu mapa zobrazovat. Tyto soubory lze také velmi snadno překopírovat. (Systém se i přesto normálně spustí, jen např. neuvidíte prostory či topografii, protože nebude nahraná.)

Soubory s nastavením najdete ve složce LK8000 v adresáři _Configuration\

1 comments:

Petr P řekl(a)...

V článku jsem nesprávně uvedl že profily jsou v LK 8000 novinkou. Abych opravil mojí neznalost a uvedl věci na pravou míru:

Profily s nastavením jsou v LK8000 již od prvních verzích. Teď v 3.0 byly pouze rozděleny do jednotlivých témat (system, pilot atd...)

Děkuji JiTimu za upozornění.