Find Dan Hunt - příběh se šťastným koncem...

Příběh, který se odehrál letos v září ve Švýcarsku zázračně dospěl ke šťastnému konci. Ač nejde přímo a paraglidingovou nehodu, její události nutí k zamyšlení. Jakékoliv forma létání v divokém a technikou těžko dostupném terénu přináší zvýšenou míru rizika. Nemůžu srovnat létání na speed wingu, nikdy jsem jej nezkoušel. Každopádně v případě nehody ve vysokém, civilizací nedotčeném horském terénu jsme na tom jako piloti všichni stejně. Letoun, se kterým jsme přistáli již nemůže letět dále a zůstává pouze člověk v divoké přírodě, snažící se zachránit si život.

Pilot "speedwingu" ztracen v horách

Dne 15.9 v 10am je Dan Hunt (33), britský  pilot věnující se speed-glidingu, odstratoval z Jungfrau v nadmořské výšce 3471m.  Cílem letové trasy bylo sletět do údolí Lauterbrunnen. Na místo přistání, které není vzdušnou čarou vzdáleno více jak 5 km pilot nedorazil. 


Nekonečné pátrání


Prakticky vzápětí se rozběhla pátrací akce, jíž se účastnilo asi dvě desítky dobrovolníků - včetně lezců schopných prozkoumávat plochy pokryté ledovcem. Na malém prostoru, ale v extrémně nepřístupném a členitém terénu bylo pátrání velmi složité. Dana se za za 3 dny hledání nepodařilo najít. Přežít tři dny v horách, možná zraněný, bez vody, jídla není jednoduchý úkol. Pravděpodobnost přežití, která se udává v tabulkách je v takových případech velmi malá.

Výše pojištění nestačí k pokrytí nákladů na helikoptéru

V pátrání pomáhala helikoptéra záchranné služby. Její pátrání bylo přerušeno, jakmile byly poskytnuty služby v hodnotě pilotova pojištění. (což bylo prakticky první den) Pokud by pátrání skončilo v tuto chvíli, je pravděpodobné, že by pilot v horách zahynul. To je tvrdá realita, kterou si mnoho z nás neuvědomuje. Danovi přátelé se nevzdali. Založili sbírku a pomocí internetové kampaně se podařilo najít finance pro pokračování v pátrání. 

Sbírka nakonec poskytla finance ve výši 500 000 Kč. Pouhé nasazení helikoptéry, vyžaduje cca 180 000 Kč a dále dalších 20 000 Kč za hodinu pátrání. Ze sbírky byla nakonec podle informací z internetu zaplaceno 6 pátracích letů a psi kteří prohledávali okolí ledovce. (počty na finance nesedí, ale bližší info se mi nepodařilo dohledat. Je možné že část ze šesti letů byla hrazena v rámci pojistné)


Nalezen

O čtyři dny později je pilot zachráněn. Záchranáři jej nalezli se zlomeným kotníkem, sedícího v jeskyni hluboké 50 m. Bez přátel a lidí z komunity, kteří přispěli na sbírku by Dan nenašel cestu zpět. Nyní leží v nemocnici, nemá žádná těžká zranění.

Nalezen

V nemocnici s přáteli

Krása a zrádnost hor

Když jsem četl Danův příběh, mrazilo mě. Vzpomněl jsem na lety v Alpách. Na kolaps křídla v blízkosti horských štítů. Hory nás svou krásou oslepují. I v případě bezpečného přistání jsou často lokace, ze kterých bychom se pěšky a odlehčeni o výbavu dostávali desítky hodin.  V případě lehkého zranění dolních končetin, je cesta zpět dokonce nemožná! Sám si často neuvědomuji nebezpečí a náročnost pátrání v případě nehody.

    Lze se na takovou situaci připravit?

    Dokonalé řešení a příprava asi neexistuje. Věřím, že  lze ale podniknout takové kroky, které nám zvýší naše šance. (satelitní Spotter, létání ve skupině s parťákem, survival výbava na palubě, ...)

    Také mě to nutí zamyslet se nad výší smluveného pojištění. Je to často diskutovaná otázka. Nižší krytí často sotva pokryje léčebné výlohy a transport vrtulníkem. Těžko můžeme čekat, že po nás bude někdo týdny pátrat několika vrtulníky a bude to zadarmo. Bez někoho kdo to zaplatí nalezneme happyend snad jen ve filmech.

    I přesto že trasa Danova letu byla prakticky přesně známá, dlouhá necelé 4 km, hledali jej záchranné jednotky 4 dny. Raději nedomýšlet co by se stalo v případě neúspěšnosti sbírky.  Co teprve hledání paraglidingového pilota na trase více než 100 km dlouhého přeletu. Nepředstavitelné. V neprospěch pilota hrál také fakt že spadl do jeskyně! Každý rok je několik případů pohřešovaných pilotů. Nevím s jakou bilancí šťastných konců - doposud jsem těmto událostem nevěnoval příliš pozornosti. Mám na ně raději nemyslet, nebo se na ně paranoidně připravovat?

    Líbí se mi jakým způsobem dokázali přátelé Danovi pomoci. Stejně tak je úžasné, že lidé z komunity dokázali darovat dostatek peněz k jeho záchraně. Je něco takového možné u nás v ČR? Dokázali bychom obětovat vlastní zdroje, abychom pomohli jinému pilotovi, kterého třeba vůbec neznáme? 

    Doufejme, že to nebudeme muset ověřit v praxi...

    Zdroje:



    0 comments: