Hang gliding pre european championship - race day 3

Třetí závodní den pokrývá oblohu vrstevnatá oblačnost. Snídáme a začíná pršet. Briefing je dvakrát posunut a nakonec nás organizátoři posílají na alternativní start na východní straně údolí. Už po cestě se oblačnost trhá a doufáme v platný task.


Stavíme křídla a task komise připravuje úlohu vedoucí po hřebenech. Druhý start S02 umožňuje start jen v jedné linii a navíc nejisté zachycení v termice - hřeben je zastíněn mraky z planin. Na startu nejsou konstatně dobré podmínky a někteří piloti hodně váhají. Balasz Ujehly pushuje start, ale zdá se, že to nemá žádný efekt a organizátoři raději zavírají startovní okno. Velká část pilotů tak startuje už po otevření gatu - někteří i víc než 20 minut. (kvůli této situaci je trochu pochybnost o fair play tasku). První z teamu startuje Jirka Gut, já v zápětí za ním. Držíme se ve slaboučkém stoupání na sever od startu. Jirka Nádvora bohužel přistává na  bomb out landingu chvilku po startu. Není sám, zachycení je dnes opravdu těžší. Petr se zachytává vpředu v rovinách - hezký, zkušený tah, doletět si pro sluneční paprsky a stoupák do nasvícených rovin.





Letím s JG a PB směr první otočňák, ale jsou příliš rychlí a ulétávají mi. Já letím pomaleji a po cestě mi dvě křídla hluboko pode mnou ukazují stoupání, slabší, ale beru je a dotáčím 2200+. To bylo kritické místo, protože Petr a Jirka přistávají u TP1. Já jej otáčím a pokračuji po trati na jih. Je to boj, místy fouká až 30 km/h protivítr. Ve slabých stoupáních s velkým snosem se snažím držet vysoko taktikou "get high-stay high". V polovině výšky pode mnou letí několik křídel, ale dostávají se nízko a přistávají. Stoupání dnes kvůli větru a ranní "dece" nechodí odspodu a tak jsem rád, že jsem nahoře, byť pomalý.
Přeskok přes velké město Prilep - mám hezkou linii co mě drží. Celou disciplínu absolvuji sám, tak se snažím neudělat chybu. Na TP2 potkávám první skupinu, ale je již příliš pozdě na závodění. Nedoženu je. Pípám TP2. Do posledního stoupání dne ke mě přilétá výborná pilotka Alexandra Serebnikova a společně doklouzáváme 17 km v klidném vzduchu křídlo na křídlo. Večerní paprsky se blištivě odráží od jejího křídla. Krásnou linií letíme dokluz asi 80km/h s bočním větrem. Sledujeme, jak pod námi ubíhá makedonská planina. Pole tabáku střídají, žlutá strniště. To vše protnuté přímkami silnic a křivkami polních cest. Poslední zatáčka a přistání. Cíl.


Sedím pod křídlem a je mi trochu smutno, že si tu s klukama z teamu nepotřeseme rukou jako včera, kdy jsme doletěli všichni.

Výsledky overall
Výsledky Task 3



2 comments:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý tah, gratuluji a stále sleduji skvěle psané zprávy. Díky za ně.
AVIATIK Petr

Unknown řekl(a)...

At se daří! Dělám kurz,určitě se někde potkáme na kopci.Roman od Karla.. Vik ;)